2019-GarantieCamping-logo-72dpi-rgb-400

Landingspagina H1

Koppen formaat/code. De H1, H2 H3 etc.
Een H1 1x gebruiken is genoeg.  H2 en H3 kan prima vaker. Vanaf H3 is gebruik eigenlijk niet nodig, H1 MOET en verder H2 is ok.
Gebruik keywords of frases in deze koppen.

kleinschalig kamperen in Frankrijk

Landingspagina H2

In elke tekst, maar zeker op internet, is het belangrijk om gebruik te maken van koppen en tussenkoppen. Het maakt het ‘scannen’ van de tekst makkelijker en mensen vinden daardoor sneller de informatie die ze zoeken. Maar vanuit zoekmachineperspectief is het ook belangrijk. 

Net een mens H3

Google is soms ‘net een mens’ en redeneert dat koppen en subkoppen belangrijke informatie verstrekken over de tekst in zijn geheel. Daarom is het belangrijk dat je je zoektermen laat terugkeren in de koppen en tussenkoppen van je webpagina. 

Landingspagina 2e deel

Google ziet tekst alleen als een (tussen)kop als die is voorzien van een bepaalde HTML-code, de zogeheten heading tag. Er zijn zes heading tags, H1 tot en met H6. H1 is de grootste kop, H2 is wat kleiner (dus een tussenkop), en dat gaat door tot en met de kleinste tussenkop H6. In de praktijk zul je op een pagina het meest H1 en H2 gebruiken, en soms H3 en H4 als je meer onderverdeling wilt aanbrengen. H1 en H2 zijn voor Google het belangrijkst.

Het volstaat dus niet om koppen alleen visueel op te maken (dus bijvoorbeeld groter, vet en in een ander lettertype), er moeten heading tags omheen staan. In de HTML-code van je webpagina ziet dat er bijvoorbeeld zo uit:

Landingspagina 3e deel

Als de bouwer van je website zijn werk goed gedaan heeft, heeft hij een opmaakstijl gekoppeld aan elke heading en kun je die opmaak eenvoudig toepassen vanuit de teksteditor van je content management systeem. Je hoeft dan voor elke (tussen)kop alleen nog maar aan te geven of het een H1, H2, H3 enzovoorts hoeft te zijn om te zorgen voor een consistente opmaakstijl in je website én (tussen)koppen die door Google ook als zodanig worden geïnterpreteerd.

Ook bij het plaatsen van zoektermen in (tussen)koppen geldt: overdrijf niet. Verdeel je koppen op een natuurlijke manier over je tekst. Over het algemeen gebruik je één H1 op een pagina en gebruik je voor tussenkopjes H2 en H3. Het heeft geen zin om een hele stukken van pagina’s in H1 of H2 op te maken en Google zal dat ook al snel beschouwen als ‘zoekmachine-spam’.