Evolutie van de tent

Wie heeft de tent eigenlijk uitgevonden? Een tent is een onderdeel wanneer het gaat over lichtgewicht reizen en tenten hebben allemaal één functie gemeen; bescherming!
De allereerste tenten dienden als huizen voor de mensen die ze opbouwden waarbij de zogenaamde nomaden al rekening hielden met het gewicht en het gemak van op- en afbreken.

In Moldavië zijn resten van tenten gevonden die maar liefst ruim 40.000 jaar oud zijn. De tent was gemaakt van boomtakken, botten van dieren en dierenhuiden. De tenten waren allemaal rond van vorm en varieerden in grootte van 8 tot wel 24 vierkante meter. Eeuwen lang wijzigde de constructiemethode van tenten niet en ook in de Bijbel wordt verwezen naar het wonen in tenten.

In een latere periode werden tenten gebruikt door het Romeinse leger en ook deze waren met leer afgewerkt. Het leger gebruikte tenten van verschillende afmetingen en meestal ging het over tenten waarin 8 manschappen konden slapen. De officieren hadden hun eigen tent welke groter was omdat hierin ook vergaderd moest kunnen worden.

De al eerder genoemde nomaden hadden een ander soort tent, de tipi.

Garantiecamping-blog-02
Tipi’s

Deze kegelvormige tenten verschillen van andere kegelvormige tenten doordat ze aan de bovenkant allemaal een rookflap hebben zodat in de tent een vuur aangelegd kon worden. Tipi’s werden gebruikt door inheemse Amerikanen en door inheemse volkeren in Noord-Europa en Azië.

Een ander type traditioneel nomadisch onderkomen is de Yurt. Een Yurt is een draagbare, ronde tent die traditioneel is bedekt met huiden of vilt en werd en wordt nog steeds gebruikt als een woning door nomadische mensen op de steppen van Centraal-Azië. Yurts zijn gemaakt met hout en bamboesteunen en spanten en hebben een groot dak dat soms zelfdragend is en soms wordt ondersteund door een centrale binnenpost (of meerdere). Yurts worden al meer dan 3.000 jaren als woningen in Azië gebruikt. Yurts zijn ontworpen om relatief eenvoudig te ontmantelen en in een pakket te pakken dat op de rug van een kameel of yak kan worden gedragen.

Garantiecamping-blog-02
Yurt

Het is nog niet zo lang geleden dat fabrikanten zijn begonnen met het produceren van tenten voor recreatieve doeleinden. Deze fabrikanten maakten van kamperen een populaire recreatieve activiteit in Amerika aan het begin van de 20e eeuw.

Het ontwerp van tenten en ook de gebruikte materialen veranderden sterk. Het accent kwam te liggen op lichtgewicht materialen met een sterke vermindering van het aantal scheerlijnen.

Garantiecamping-blog-02
Daktent

We kennen momenteel zeer veel verschillende vormen en modellen zoals de tunnel tenten, opblaasbare tenten, pop-up tenten, dak tenten, trailer tenten en meer.

Tenten van tegenwoordig kunnen vaak extreem snel worden opgebouwd en zijn gemaakt van lichtgewicht materiaal zoals nylon of katoen, zijn gemakkelijk te transporteren en zeer bestand tegen de elementen. Tegenwoordig is het assortiment vormen en materialen van tenten enorm maar tenten hebben nog steeds één ding gemeen: ze vervullen de belangrijke eis om ons warm en droog te houden wanneer we in de natuur zijn.